Hälsoråd

Hälsoråd

På den här sidan vill jag dela med mig en del av mina erfarenheter när det gäller några  problem och frågeställningar som ofta kommer upp angående våra Golden. Jag är inte veterinär och de råd och tips jag ger är inte vetenskapligt prövade, så du får prova "på egen risk", men veterinärbesöken brukar bli rätt så dyra och det kan vara värt att idka lite egenvård ibland, innan man åker iväg. Jag har gott stöd och support av en mycket god vän som är docent och överläkare, så mina tips saknar inte helt medicinsk grund.


Om du undrar över något av det jag skrivit kan du skicka ett mail.

Gunilla


Inkontinens (svårt att hålla tätt)

Detta får inte förväxlas med urinvägsinfektion, som självklart ska veterinärbehandlas. Ta gärna med ett litet urinprov när du åker till veterinären diagnosen och behandlingen går då fortare.
Inkontinens, som framförallt drabbar äldre och kastrerade hundar, kan bli bättre om man ger hunden Rinomar. Detta måste du få utskrivet av din veterinär.

Akut klåda på valpar

Kan ofta bero på brännässlor eller myror. Detta kommer oftast på tassar och mage. Lägg på ett lager kylbalsam för att lindra, det går sedan över av sig självt.

Algblomning

Algblomning, som tyvärr förekommer allt oftare framförallt i Östersjön, har förorsakat flera dödsfall hos hund. Varningar brukar förekomma i dagspress och TV och ta dessa på allvar. Det gäller både om hunden druckit av vattnet eller badat.Läs även avsnittet om förgiftning

Diarré

Kan ha många olika orsaker, tex bakterier, mask eller sånt som hunden hittat ute. Framförallt när det gäller valpar måste man vara väldigt observant så att de inte torkar ut, vilket kan gå väldigt fort, ibland på några timmar. Detta beror på att de förlorar mycket vätska i diarrén. Man kan själv kolla upp hunden håller på att bli uttorkad genom att dra upp nackskinnet. Det ska på en frisk hund glida tillbaka direkt, kolla gärna innan det händer så du vet hur det ska se ut. Hunden blir trött och medtagen vilket man måste hålla koll på.

Börja med att inte ge någon som helst föda under 24 timmar. Däremot måste man försöka med att ge dem vatten, slå några droppar mjölk och lite druvsocker och salt i vattnet. Ge med sked eller helst med en spruta i mungipan. På apoteket finns både sprutor och vätskeersättning till barn som dessutom kan vara mycket bra att ha hemma. Lämplig mängd för en 8-veckors valp är ett par deciliter på dygnet. 

Efter svältdygnet ger du hunden en dietsoppa (recept nedan) som du gör själv. Ges till hunden i små täta portioner. Försök också hitta färsk hästskit, ge valpen/hunden att äta så bestämmer den själv, fina fibrer som hjäper att suga upp vätska i tarmen, men framförallt 100 tals fantastiska bakterier som hjälper tarmfloran tillbaka på ett snabbt och naturligt sätt.

När magen fungerar igen, gå över till normalkost plus sönderkokt ris i små täta portioner. Det är inga problem för en hund/valp att vara utan mat i några dagar, däremot MÅSTE den ha vätska!

OBS! Om hunden/valpen inte får behålla vätskan, blir uttorkad (nackskinnet) och slö - åk genast till veterinär!

Dietsoppa

3-4 dl vatten kokas upp med så mycket Maizenamjöl att det blir en tjock kräm.
Tillsätt en buljongtärning (kött eller höns), 1 msk druvsocker och ett kryddmått citronsyra.
Späd med kallt vatten till en tjock soppa, låt svalna och tillsätt en äggula.

Fästingmedel

Det finns en mängd olika preparat på marknaden. Tänk på att olika medel och halsband kan ge kraftiga reaktioner hos hunden. Exempelvis lokala stora röda svullnader i öron, på halsen eller där man satt medlet, lokala håravfall och små ytliga "brännskador", kramper, förlamning i bakdelen och onormal slöhet.

Feber

Har hunden feber? Detta är en vanlig fråga när hunden inte mår bra. Att ”ta tempen” på en hund är inte svårt. Så här gör man tex. ta en vanlig digitaltermometer för rektalt bruk (ej gammal med kvicksilver) och sätt på ett plastskydd, som finns att köpa på apoteket. Vänd på hunden så du har svansen framåt och knip åt med benen om kroppen så den står stilla och stadigt. Blir den alldeles fnattig får man ha hjälp av ytterligare en person. Sedan tar man ett stadigt grepp om svansen och lyfter upp den, inte drar, och stoppar in termometern (precis som på barn) och väntar tills termometern piper. Klart! En frisk hund har 38-39 o. Passa på att ta tempen på din hund när den är frisk, så du har ett referensvärde, precis som på oss människor, så varierar ”normaltempen”

Det underlättar mycket för veterinären om du har kollat tempen innan du åker, speciellt om du vill rådfråga per telefon. Använd aldrig febernedsättande medel ex Alvedon till hunden!

Förgiftningar

Tyvärr är det inte helt ovanligt att våra hundar och framför allt valpar äter allt och överallt. Direkt farliga saker i trädgården är  tex. bär, svampar, ogräsmedel , rått- och snigelgift och inomhus har vi  tabletter, blomvatten och mörk choklad.  På sommaren har vi blågröna alger i havet som ger förgiftningssymptom efter bad.

Symptomen vid förgiftningar är mycket olika men kräkningar, slöhet och dräglande är vanliga. Ett exempel är en hund som plötsligt blev illamående, yr och gick i cirklar och det visade sej att hunden hade ätit snigelgift i ett växthus.

Så om hunden beter sej underligt, utan att du kan förstå varför, ska man tänka på förgiftning och genast kontakta veterinär eller djursjukhus. Tag med dig en bit av det du tror hunden ätit så går det snabbare att ställa diagnos och ge behandling.

Giftinformationscentral i Stockholm (08-33 12 31) finns stor erfarenhet av förgiftningar hos djur. De har en utmärkt hemsida (www.giftinformation.se) med speciella sidor för husdjur om  bland annat ormbett, alger och mörk choklad. Gå in och läs innan du behöver använda den ”på riktigt”.

Är det mycket bråttom kan man i nödfall ringa 112.

Förhudskatarr och Vaginit

Förhudskatarr, "snoppdropp", är nog något som de flesta hanhundsägare känner igen. Ett sätt att få det bättre är att ge hunden AE-olja. Detsamma gäller tikvalparnas "kladdiga tofs", som benämns Vaginit. Enligt min erfarenhet försvinner detta helt efter en tids tillskott av AE-olja. Dessa vitaminer verkar det finnas för lite av i våra foder, varpå det kan vara lämpligt att periodvis komplettera kosten med dessa.

Glykol

Glykol (etylenglykol) som vi oftast använder i bilsammanhang som kylarglykol, är mycket farligt att förtära både för människor och djur. Redan i mycket små mängder är det direkt dödligt för hundar. Vätskan är färglös men smakar sött vilket lurar hund och katt att slicka i sig den. Bröd- och köttbitar doppade i glykol är en välkänd förgiftningsmetod av djur både i krigs och fredstid. Som en ren säkerhetsåtgärd får därför alla Svenska Försvarets hundar lära sej att aldrig dricka eller äta något utan tillåtelse av föraren. Vi som har hundar som vistas i skog och mark bör vara observanta på att inte låta hunden dricka ur vattenpölar nära trafikerade områden eftersom glykol kan lägga sej som en hinna på vattenytan. Glykol orsakar medvetslöshet och därefter slutar njurar, lungor och hjärtat att fungera.

Läs även avsnittet om förgiftning.

Halsinfektioner

Dessa har till vår glädje minskat i omfattning, men förekommer fortfarande. Symptomen är hosta, dålig matlust,  illaluktande andedräkt, andfåddhet och trötthet. Första gången hunden drabbas bör den veterinärbehandlas, upprepas infektionerna ofta kan det vara värt att prova med en längre behandling med AE-olja som stärker halsens slemhinnor.

Hot Spots

Om hunden drabbas av plötsliga fläckar som blir variga och fula, kan det vara så kallade "hot spots" ett samlingsnamn för dessa utslag. Förr kallade vi det våteksem, men det har väldigt lite med vatten att göra. Klipp bort allt hår runt omkring fläcken, tvätta med alsolsprit och lägg på ett tunt lager hydrocortisonkräm (inte salva). Detta upprepas morgon och kväll. Se upp så att det inte bildas ett "lock" på huden, dvs det får inte läka ovanifrån utan måste torka inifrån och ut. Det kan ta upp till en vecka innan det läker helt. Vid allvarligare spridning och varbildning kontakta veterinär.

Husapotek

Mina tips till vad som bör ingå i ett litet husapotek.
Cortisontabletter (be veterinären om recept)
Diarsanyl (se Diarré)
Vätskerersättning för barn
AE-olja
Kylbalsam
Hydrocortisonkräm
Doseringsspruta
Självhäftande elastisk binda, Vet-Flex (billiga i hästaffären)
Hämta gärna broschyr på apoteket om hundens egenvård

Läkemedel

GE ALDRIG HUNDEN AV DINA EGNA LÄKEMEDEL!!

Hundar har ”egna ” läkemedel som passar dem. Några av våra vanliga läkemedel är direkt giftiga och dödliga för hunden. Så ge hunden bara av de mediciner som veterinären har skrivit ut. Vill man veta mer om mediciner till djur kan man ringa till ”Information om djurläkemedel” 0771-450450, de har öppet dygnet runt.

Magkatarr

(hunden kräks, då ofta på morgonen) eller irriterad och känslig mage. Försök att byta foder till så kallat fruset färskfoder. Man köper det via bilar som åker runt och levererar, t ex www.fodax.se. Detta foder består av kött, slakteriavfall och spannmål berikat med vitaminer och mineraler. Hundarna behöver en liten mängd foder och verkar ha mycket lätt för att ta upp näringen. Flera hundar med grava hud och mag- problem har blivit mycket bättre sen de skippat torrfodret. Det är inte så krångligt att hantera som man tror och hundarna mår mycket bra på detta. Dessutom bör man ge hunden AE olja. Den stimulerar och bygger upp hundens slemhinnor och det verkar som det fungerar bra även på magens slemhinnor. Flera hundar har blivit av med sina problem när de provat detta. Prova gärna att lägga kvällsmålet lite senare eller att ge hunden en "kvällsmacka" så att magen har något att arbeta med under natten.

Mask

Tänk på att avmaska även vuxna hundar regelbundet. Ett tecken på infektion mask infektion kan vara, tufsig päls, lös mage, långa omotiverade raka hårstrån på magen, svårighet att hålla hullet.

Mörk choklad

Mörk choklad i stora mängder är direkt livsfarligt pga. innehåll av teobromin som ger störningar i hjärtrytmen. Hunden måste då vara inlagd på djursjukhus för övervakning med EKG av hjärtat. I de fall av chokladförgiftning vi hört talas om har det varit labradorer som varit glupska men det kan även drabba en matglad jaktgolden. Ju högre kakaohalt desto farligare förgiftning.

Läs även avsnittet om förgiftning.

Ormbett

Ge Cortison (Betapred upplöst i vatten) åk sedan omedelbart till veterinär!

Öronproblem

I möjligaste mån så ska man inte röra i hundens öron, det irriterar mest den naturliga balansen. Men har man fått problem med att hunden skakar på huvudet eller kliar sig, kan det vara värt att pröva en blandning av 1del äppelcidervinäger och 3 delar vatten. Lösningen måste vara kroppstempererad, annars kan hunden få yrsel. Droppa flera droppar av blandningen ner i hundens öra och tryck och gnugga sedan utanför hörselgången strax under örats nedre fäste. Hörselgången på en hund har en rät vinkel  och ser inte alls ut som på oss människor, vilket gör att man absolut inte ska använda tops eller dyligt, för då trycker man bara ner smutsen ännu längre. En vanlig orsak till irriterade öron är svamp, den trivs dock inte i sura miljöer och därför motar vinägern bort den. Ta också och vät en bomullstuss med lösningen och tvätta öronlapparna noga.  Hunden skakar själv ut resterande lösning. Detta upprepas 3 ggr i första veckan och har man återkommande problem, kan detta göras en gång /månad.

NYHET!   Om du har en hund med kroniska öroninflammationer eller ständigt återkommande sådana och det inte räcker med ovanstående - prova detta!

En av mina uppfödningar drabbades av kronisk öroninflammation och veterinären gav inget hopp. Vi kunde inte behandla hela tiden eftersom det till slut skulle bli farligt för allmäntillståndet. Innan vi lyckades lösa detta fick hon till och med ett blodöra pg a att hon skakade så mycket på huvudet och kliade sig så hårt.

Lösningen på problemet är lika enkel och billig som fantastisk. Man köper ett rör "öronpuder" från nedanstående adress och behandlar enligt anvisning. Sedan hunden blivit symptomfri håller man noga koll och vid minsta rodnad eller irritation upprepar man behandlingen 2-3 dagar. Den omtalade hunden har nu varit frisk i flera månader!

"Öronpuder till hund". Ring och beställ;  Veterinärkliniken i Näsum 044 - 94 225

Rödfärgat hår

Rödfärgat hår mellan tassar eller på andra ställen på kroppen där huden ofta är fuktig beror inte som många tror på svampinfektion. Det kommer av det röda färgämne som färgar de röda blodkropparna röda. Det ämnet fälls ut där huden ofta är fuktig, till exempel mellan hundens tår, eller under ögonen på hundar som har problem med att det rinner tårvätska ur ögonen. Detta är helt normalt och har ingenting med svamp att göra

sommar o sol

nu har sommaren kommit

Spruckna Tassar

Detta tips fick vi från en en av polisens hundförare, de har helt blivit av med tassproblemen med denna "huskur";

De kom på det när de upptäckte att de hundar som var inne och plaskade runt i såpvattnet när de tvättade hundstallarna fick finare trampdynor än de andra.

Gör en blandning av äkta grönsåpa och vatten ca förhållande  1/50. Häll det i en bunke och låt den stå innanför dörren (håller sig några dagar) Doppa hundens tassar i blandningen varje gång ni varit ute, eller ca 4 ggr/dag i början, sen 2ggr/dag som underhåll. Lägg sedan hunden "plats" en stund så att tassarna får självtorka.

De tvättar alltid sina hundar i grönsåpa blandning och upplever att hud och päls mår utmärkt av detta. Pälstvätten har jag även hört från jägarfolk som brukar detta för att ta död på rävskabb innan den hunnit utvecklas.

Jag kan själv inte säga om det fungerar , för som lantbo som ger hundarna mycket fett har jag aldrig haft problem med tassarna. Men jag vet att det är ett stort problem för många, så hör gärna av er med feed back

//gunilla

Tandsten

Tandsten är ett vanligt problem hos vissa hundraser och äldre hund. Orsaken är både arv och miljö och beror alltså till en viss del på kosten. Hundarna får en gulaktig hård beläggning på tänderna och dålig andedräkt. Efter ett tag sitter tandstenen så hårt att den måste skrapas bort av veterinär och hunden måste sövas. Detta ersätts inte av hundförsäkringen och kan bli dyrt så det är bättre att försöka förhindra att tandsten uppstår.

iFörebyggande är tex.alger, jag köper hos "Alg Börje" på nätet, kostar inte mycket. Löser upp tandstenen o cen ger man färska revben att tugga sönder, obs, ge inte kokta ben, de splittras på en felakigt sätt.tsom ges dagligen i maten. Märgben, råa eller , brukar hundarna älska även när märgen är uppäten och de ”varar i evighet” och motverkar tandsten ganska effektivt. En hundtandläkare har varmt rekommenderat råa rådjursklövar med päls och allt kvar, så fyll frysen. .

Underbett

Några av våra hundar har i tidiga valpstadiet , från den dagen tänderna kommer, ett underbett, dvs. underkäkens tänder ligger framför övertändernas när munnen är stängd. Genom erfarenhet och från expertishåll har vi lärt oss att detta oftast går att rätta till om man är observant. Det kräver dock att man som uppfödare tydligt förklarar för valpköparen vikten av att så fort hundens tandömsning startat så måste man ”hjälpa till” att avlägsna mjölktänderna i främre nedre delen av käken, dvs de små tänderna som sitter mellan hörntänderna. Skälet till detta underbett är inte ärftligt utan beror på att tillväxten av käkarna kommit i obalans och underkäken växer därför fortare än överkäken. Så for de små tänderna då är på plats, så låser de effektivt överkäken som inte kan växa ikapp. Man ska absolut inte dra ut några tänder, bara pilla loss dem när de ändå är på väg att lossna i underkäken av sig självt, för att på så sätt ge överkäken en chans att växa till sig. Dessa hundar får sedan när de permanenta tänderna är utväxta, ett perfekt bett.

Detta ska dock inte förväxlas med ärftligt underbett som ibland inte syns förrän efter leverans, men som nästan alltid ”varnar” vid 7-8 veckors ålder genom att bettet är väldigt tajt eller till och med lite under. Självklart kan man inte förhindra detta underbett på annat sätt än genom avelsurval.

En del hundar får på ålderns höst ett mindre underbett, endast framtänderna, hörntänderna sitter där de ska, som beror på att käken precis som på oss människor växer hela livet och då blir ”längre och smalare”. De hundar som drabbas av detta får framtänder i underkäken som ser ut att inte ”få plats” utan i stället viker sig något utåt, varvid de kommer utanför överkäkens små tänder. Detta får vi se som ”ålders-charm” och har absolut ingen betydelse för hunden.

Valpen/hunden småskvätter

..och har svårt att hålla tätt. Gäller främst tikvalpar eftersom de har ett kort urinrör. Innan man sätter in medicin kan man prova med C-vitamin om valpen inte har feber eller är dålig förstås. Det ska då vara ett så kallat "naturligt C-vitamin" som har lättare att tas upp av kroppen än det syntetiska. Detta finner du på Hälsokostaffären och heter Ester-C. Ge en tablett morgon och kväll. Skulle valpen/hunden bli lös i magen beror det på C-vitaminet och då drar man ner dosen, men det är väldigt ovanligt. Fortsätt ge detta ett par dagar efter att symptomen har upphört.

Facebook Image

Hälsoråd

healthy_dog