Passivitetsträning hos Bengt och Gunilla:

Labradortik 2½ år gammal som har 1ukl sen i höstas och som nu tränas för 1ökl. Apporteringen går bra med start i ökl med ett tredjepris där det var stressnivån som stegrades ju längre provet gick (walkup med fyra hundar).

Efter den starten insåg jag till slut, att jag var tvungen att träna mer passivitet med min hund. Kontaktade då Gunilla och Bengt för att testa deras nya metoder.

Har nu efter fyra veckors övningar insett vilken verkan det har. Min hund som har relativt lätt till pip när hon ser andra hundar jobba, spciellt på markeringar, inte ofta på linjetag/dirigering/sök. Jag kan nu genom mitt kroppspråk "tala om" för hunden att det inte är hennes tur att jobba, efter att markeringen är fallen och hund är skickad.. I dagsläget gör jag det genom att ställa mig något framför henne och visa med handen utan att säga något. I förlängningen när vi har kommit lite längre ska det räcka med att stå säker vid sidan och bara sträcka lite på sig och ev visa handen för hunden.

Min hund hade lätt att stirra sig "blind" på första markeringen och ge tusan i de efterföljande, skickades hon inte på första så var det nära till gnäll. Korrigerade jag då genom koppelryck eller liknande stegrades bara stressnivån och stressgnolet med det. Det känns verkligen som att det här är rätt väg att gå, börja med avslappningsövningar hemma på gräsmattan, gå vidare att göra de ute i träningsmarkerna, på träningar bland andra hundar och till slut kunna göra det på en walk up där hunden skickas och i nästa stund ska vara passiv..

Mitt mål med träningen är att hunden ska kunna sitt vid sidan på walk up eller b-prov, markera flera nedslag utan att stressa upp sig, varken vid nedslag eller av att andra hundar jobbar. Nu känns det som vi inte är jättelångt därifrån. Jag är jätteglad att jag hittat rätt träningsform, var lite orolig hur jag skulle få bukt med stressnivån.

Mattias med Humlan

Facebook Image

Köp våra böcker

ShadowNu kan du beställa vår nya bok 'Shadow - Att skapa en skugga'.
Beställ den här.

vom